The Soviet Military Awards Page Forum  
  • Serial Numbers Database 2.0
Enter Here

vBClassified Featured Listings
Echoes of War
4th Guards Tank Army Veteran Badge
50th Army Veteran Badge
Dnepr Flotilla Veteran Badge
Order of Maternal Glory, 2nd Class

Go Back   The Soviet Military Awards Page Forum > Soviet Awards Forums > Post-Communist Nations > Republic Of Albania > Albanian Medals

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-22-2014, 09:28 AM   #1
CtahhR
Forum Administrator
 
CtahhR's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Deep In The Archives.
Age: 14
Posts: 11,943
Medal "Naim Frashëri".

Here is cased example of the Medal "Naim Frashëri".
Attached Images
File Type: jpg 101_5109.jpg (112.8 KB, 0 views)
File Type: jpg 101_5111.jpg (123.8 KB, 7 views)
__________________
"Signed with his own rubber stamp"
CtahhR is online now   Reply With Quote
Sponsored Links
Old 12-22-2014, 09:41 AM   #2
CtahhR
Forum Administrator
 
CtahhR's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Deep In The Archives.
Age: 14
Posts: 11,943
Re: Medal "Naim Frashëri".

A reasonably worn vertical pin example - most of these slowly perished in warehouses.
Attached Images
File Type: jpg 101_5113.jpg (95.6 KB, 8 views)
File Type: jpg 101_5114.jpg (95.5 KB, 3 views)
__________________
"Signed with his own rubber stamp"
CtahhR is online now   Reply With Quote
Old 12-22-2014, 12:07 PM   #3
CtahhR
Forum Administrator
 
CtahhR's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Deep In The Archives.
Age: 14
Posts: 11,943
Awarded on 5th August 1993 by Decree #629 to Shpresa Reshat Spahiu. "Is an athlete of the first female activated at that young age, participating in the Balkan Game in the year 1946".

Unfortunately the decree isn't currently available but luckily I found a very detailed newspaper report from the "Lajmëtari" 12th February 2007.

"Cilët qenë ballkaniadasit?
Dhe tani le të vështrojmë në mënyrë më prozaike, për hir të historisë, gjithnjë për herë të parë mbas 60-vjetëve, njerëzit e Ballkaniadës 1946. Përsërisim: për t’i sjellë në histori për herë të parë mbas 60 vjetëve, për t’ia shpëtuar vetë historisë, të cilën edhe në fushën sportive, ende nuk e kemi shfaqur dhe zbuluar të tërë. Ballkaniada e Tiranës 1946 ka patur si kryetar të saj, të atij që ishte emërtuar si Komiteti Suprior i Lojnave Ballkanike, Kristo Papajanin, i cili ishte sekretar i Përgjithshëm i Federatës Sportive Shqiptare (FSSH). Anëtarë të këtij komiteti Superior ishin, Rato Dugonjic i Jugosllavisë, Marin Vzharov i Bullgarisë dhe Georgi i Likardiopol i Rumanisë. Komiteti kishte edhe Drejtorinë e tij Administrative me drejtor Hulo Hadërin dhe anëtar: Anton Mazreku, Spiro Shuteriqi dhe Josef Maliç i Jugosllavisë. Komisioni i Atletikës kishte kryetar (Jugosllavi), Virgil Juan (Rumani), Jordan Galabof (Bullgari) dhe Eqrem Stërmasi (Shqipëri). Komisioni i futbollit kishte ktyetar Anton Mazrekun dhe anëtarë Llazar Lipivanin, Arsienevic (Jugosllavi), Milef (Bullgari), Belu (Rumani), këshilltarë teknikë ishin Luigj Shala, Pavle Jovicevic (Jugosllavi), allobodan Jordan (Tumani), Dr. Arnaut Juan (Bullgari). Dhe doemos, Ballkaniada kishte edhe vperimtarë të tjerë, ku shqiptarët përbënin shumicën. Kemi kënaqësinë t’i përmendim të gjithë, dukei vendosur sipas rendit botues të
asaj kohe.
JURIA: Dervish Lisi, Hajdar Biçaku, Xhevdet Skilja, Vasil Naqi, Zef Hila, Ismail Kulla, Ibrahim Dizdari, Aqif Domini, Avni Zajmi, Pjerin Guraziu, Petraq Musha, Angje Berisha, Petraq Leka, Xhavit Saraçi, Qamil Shehu, Safet Gjata, Elez Maha, Rexhep Rama, Adem Karapici.
KRONOMETRISTA: Besim Qorri, Jorgji Mano, Shaban Toptani, Shefqet Tirana, Fahri Sulo, Niko Gjini, Jani Leka, Thoma Nushi.
Kalojmë tek sportistët shqiptarë të mbledhur dhe pjesëmarrës të drejtëpërdrejtë në gara e ndeshje, pra të gjithë papërjashtim. Kësisoji dhe ata që nuk arritën të merrnin pjesë në gara për historinë janë zyrtarisht pjesëtarë ballkaniadas.
ATLETIKË MESHKUJ: Skënder Begeja, Galip Sojli, Belur Hatibi, Selim Dibra, Zisi Kondi, Adem Smajli, Tahir Puka, Ligor Sovjani, Mihallaq Mina, Shefqet Puka, Sotiraq Manushi, Zef Franja, Feti Dizdari, Xhevat Bozgo, Zef Laca, Shahin Vala, Luigj Bojani, Besim Borici, Vlash Koljaka, Taf Dafa, Hajrulla Tuzi, Thoma Thumbo, Sllave Llambi, Fadil Bushati, Sherafedin Gjilani, Hamdi Muça, Besim Dermozi, Mehemt Bajraktari, Qemal Isaj, Daut Bogdani, Xhemal Harro, Gjergj Marku, Xaf Selmani, Hasan Kroshi, Vehbi Dibra, Ymer Jusufi, Hamdi Hoxha, Kasëm Rexhepi, Ibraim Mjolli, Tef Stërmasi,
ATLETIKË FEMRA: Shpresa Spahiu, Selime Shpuza (Shkupi), Marie Rranzi, Violeta Rama, Gjylter Pipa, Aneta Baba.
FUTBOLL:Bahri Kavaja, Skënder Begeja, Aristidh Parapani, Hivzi Sakiqi, Qamil Teliti, Rexhep Spahiu, Foto Janku, Xhavit Demneri, Sllave Llambi, Muhamet Dibra, Giacomino Poselli, Dod Tahiri,
Loro Boriçi, Vasil Biçaku, Pal Mirashi, Bimo Fakja, Xhelal Juka, Beqir Borici, Preng Gjeloshi, Besim Fagu, Hamdi Bakalli. Këta ishin, të treguar për herë të parë mbas 60 vjetëve. Duhet t’i nderojmë, sepse deri tani, shumicën nuk e kemi nderuar asesi. Janë pionierët e sportit shqiptar të zyrtarizuar
të mbasluftës, ndërsa gjashtë vajzat, Spahiu, Shkupi, Rranzi, Rama, Pika, Baba, janë femrat e parat shqiptare që marrin pjesë për herë të parë në një veprimtari sportive ndërkombëtare. Sot e kësaj dite, as ato nuk i kemi nderuar. Pa harruar ndërkaq shumë emra prej sportistëe të cilët, jo veëm që
Shqipëria nuk i ka nderuar, por edhe i ka dënuar. Më e pakta, për aq sa kemi mundur të dokumentojmë, Ibrahim Dizdari, Aqif Domini, Pjerin Guraziu, Luigj Shala, Galip Sojli, Feti Dizdari, Luigj Bojani, Sabri Dajlani, Vasil Biçaku, Gjylter Pipa, Raq Manushi, Adem Karapici, por dhe të tjerë plot, biografia do t’i ndiqte gjithë jetën. Madje, Pjerin Guraziu do të pushkatohej si armik pa asnjë faj, kur Sabri Dajlanit, Feti Dizdarit e Pal Mirashi t, shpejt mbas Ballkaniadës (e më pas edhe Galip Sojliu pa asnjë
mëshirë do t’u vihehin prangat si të burgosur politikë.
Dy vjet më parë, dhjetor 1944, Shqipëria ishte bërë vendi i parë në Evropën e mbasluftës që kishte pushkatuar një rekordmen të atletikës së lehtë, sportistin e madh shqiptar, Sejfedin Biçakun, të cilin ashtu të vrarë do ta ekspozonte në mes të qytetit të Kuëksit si armik, duke tmerruar popullin.
Ishte rekordmeni shqiptar i trehapëshi t, rekor që nuk do ta mbërrinte asnjë shqiptar në këto lojëra të Ballkanit, 13.56, vendosur qysh më 1938 dhe vetëm 18 cm më pak se Kalistrati kampion i Ballkanit, rekordi i Biçakut do të thyhej vetëm në 1952 nga Vlash Koljaka, ndërsa rekordmeni ynë i madh do të vononte 46 vjet që të shndërrohej në dëshmor të atdheut të tij. Ende sot, pak kush di për të dhe jo vetëm kaq. Po aq humanizmi i Ballkaniadës 1946, në Shqipërinë organizatore shpejt do të kalonte në arkivin e fshehtë për të mos u përmendur jo vetëm një: Shqipëria- Kampione e Ballkanit në futboll.
Edhe kësaj, duke i zhdukur për dekada katër emra të spiktara: Giacomino Posellin dhe Dodë Tahirin, i pari italian i riatdhesuar, i dyti shqiptar shtetas i Jugosllavisë, gjithashtu i rikthyer atje, më pas Bahri Kavajën, për shakk të arrratisjes së tij si dhe Ljubisa Brocicin, trajneri jugosllav që drejtoi Shqipërinë. Nuk është vonë as sot, për të nderuar ballkaniadasit shqiptarë të vitit 1946 që e vendosën një gur të fuqishëm në themelet e sportit shqiptar"


Long story short - Shpresa was Albania's First Ever Female International Sporting Competitor and this is what she was awarded with for that feat, albeit 47 years later.


Here is the original awarded Badge for participation - Badge "Balkan Games Tirana 1946".

The obituary of Marija Rranzi includes the following

"Në Ballkaniadën e vitit 1946, mori pjesë edhe Marije Rranzi sëbashku me shoqet e saj, Shpresën, Violetën, Gjylterin, Anetën e Salimenë. Marija u aktivizua në farën e 100 m vrapim (ku doli në finale) si dhe në kërcim së gjati duke patur rezultate të mira."
Attached Images
File Type: jpg img359.jpg (131.8 KB, 1 views)
File Type: jpg img360.jpg (119.5 KB, 8 views)
__________________
"Signed with his own rubber stamp"
CtahhR is online now   Reply With Quote
Old 02-10-2019, 08:17 PM   #4
CtahhR
Forum Administrator
 
CtahhR's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Deep In The Archives.
Age: 14
Posts: 11,943
Re: Medal "Naim Frashëri".

Here she is on the left. Her discipline was the 80 Metres Hurdles. I don't know which position she finished in, other than it was not first.
Attached Images
File Type: jpg Spahiu.jpg (8.7 KB, 3 views)
__________________
"Signed with his own rubber stamp"
CtahhR is online now   Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are Off
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Medal "Naim Frashëri". CtahhR Albanian Medals 2 05-17-2015 02:02 PM
Order "Naim Frasheri". new world Albanian Orders 3 05-15-2015 09:48 AM
Medal "For Participant In "March-Shot" Bosnia-Kosovo 12th June 1999". Ed Maier Ministry Of Defence Medals 10 07-02-2012 04:04 PM
Jubilee Medal "50 Years Of Space Corporation "Energija" Named S. P. Korolev". ericlida Unofficial Awards 1 06-12-2009 07:44 AM
Medal "60 Years Of The Malokurilsk Order Red Star Connecting Border Guard Ships" Laurent Federal Border Guard Service Of Russia 0 04-19-2007 05:26 AM
All times are GMT -5. The time now is 09:34 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
Copyright ©2011 Arthur G. Bates III